
מה קורה בשחלות פוליצסטיות ?
בשחלות פוליציסטיות אין התנהלות של מחזור תקין כפי שתואר מעלה. ב – pcos מתרחש רצף של הפרעות הורמונאליות שיכולות להיווצר מסיבות רבות ושונות, אשר משבשות את המהלך התקין של המחזור החודשי. בשחלות פוליציסטיות הזקיקים בשחלה מסוגלים להתפתח רק עד שלב וגודל מסוים, כאמור הגירוי להתפתחותם על ידי ההורמונים שהוזכרו קודם אינו מספק והם אינם מצליחים לייצר ביצית אחת בשלה ותקינה. מצב זה גורם לתמונה האופיינית בצילום האולטראסאונד של מחרוזת של זקיקים שנעצרו בהתפתחותם . בעיה זו לא רק שגורמת בתורה לאי ווסת שכן המחזור ההורמונאלי תקוע. אלא בנוסף נוצרות הפרעות ההורמונאליות הגורמות כאמור לאקנה, שעירות יתר, השמנה ובעיות רבות נוספות.
ממה סובלות נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות ולמה!
התסמונת מתבטאת במגוון רחב של תמונות קליניות שיכולות להשתנות בהשפעת גורמים חיצוניים ופנימיים במהלך חיי האישה.
למה זה קורה?
כאמור PCOS הינה בעיה שכיחה ביותר כיום בעולם המערבי , ולמרות זאת לא ניתן להצביע על סיבה כזו או אחרת כבעיה המרכזית שגורמת לתסמונת. ישנן כיום מספר סברות לגורמים לסינדרום. יתכן שקיים קשר גנטי אך לא אותר הגן האחראי.
ממה סובלות נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות ולמה!
התסמונת מתבטאת במגוון רחב של תמונות קליניות שיכולות להשתנות בהשפעת גורמים חיצוניים ופנימיים במהלך חיי האישה.
- שחלה פוליציסטיות- מראה פוליציסטי של אחת השחלות או שתיהן לאחר אבחון באולטרא-סאונד. מראה של שחלה פוליציסטית מתאפיין במראה כמחרוזת של לפחות 12 זקיקים יחדיו.
- שיעור יתר - נגרם בעקבות עודף הפרשת הורמונים זכריים (טסטוסטרון). זהו אחד המאפיינים המובהקים והנראים לעין של התסמונת. יכולה להיות שעירות קלה ביותר ועד חמורה. שיעור היתר מופיע לרוב בצידי הפנים, מעל השפה העליונה ובסנטר וממשיך לכיוון אזור הצוואר. בנוסף מופיע שיעור באזור המפשעה שעולה לכיוון הטבור ושיעור באזור פנים הירך. במקרים קיצוניים יראה שיער בחזה. בנוסף לתסמינים הנ"ל תיתכן התקרחות באזור המצח (סימפטום שיעיד על חומר ניכרת של PCOS ועל הזנחה טיפולית מתמשכת).
- הפרעות במחזור הוסתי- יתכן דימום לא סדיר או היעדר מוחלט של וסת. זהו התסמין השכיח ביותר! הגורם לו הוא היעדר או מיעוט בביוץ. יש הטוענים שאבחון הסינדרום נעשה על-פי מראה השחלה הפוליציסטי ואי הסדירות הוסתית. לכ-20% מהנשים המאובחנות אין וסת כלל, בעוד שלכ-5% עד 10% מהנשים יש ביוץ תקין.
- השמנה - על-פי מחקרים שנערכו, מעל 50% מהמקרים של PCOS נראה גם השמנת יתר. השאלה האם הסינדרום גורם להשמנת יתר או ההיפך הינה שנויה במחלוקת. נמצא שלנשים בעלות עודף משקל עם PCOS יש קושי בירידה ושמירה על משקל תקין למרות תזונה נכונה ופעילות גופנית. עודף שומן יכול להחמיר את הסימפטומים הקליניים בייחוד אם מלווה בתנגודת לאינסולין.
- אקנה - אקנה נראה בדרך כלל בנשים עם התסמונת בעלות עודף הורמונים זכריים בדם ויופיע כסימפטום נלווה לשיעור יתר והשמנה. אקנה כשלעצמו לא יהווה מדד לתסמונת. לעומתו, הופעה של Acanthosis Nigricans, כתמים שחורים בצוואר, עורף,בית שחי, מפשעות ובקפלי עור, אופיינית ב-5% עד 50% מהמקרים בנשים בעלות עודף בהורמונים זכריים, עודף משקל ותנגודת לאינסולין.
- אי-פריון - חוסר הביוץ, באופן מובן מאליו, הינו הגורם העיקרי לחוסר הצלחה בכניסה להריון בתסמונת זו, אך בנוסף נמצא כי ישנן סיבות אחרות לאי הפריון.
למה זה קורה?
כאמור PCOS הינה בעיה שכיחה ביותר כיום בעולם המערבי , ולמרות זאת לא ניתן להצביע על סיבה כזו או אחרת כבעיה המרכזית שגורמת לתסמונת. ישנן כיום מספר סברות לגורמים לסינדרום. יתכן שקיים קשר גנטי אך לא אותר הגן האחראי.
- משערים כי העודף בהורמונים זכריים, שגורם לחוסר ביוץ, נגרם מפעילות לא סדירה באחד או יותר מארבעת האתרים ההורמונאליים הבאים: השחלות, בלוטות האדרנל, השומן הפריפריאלי וההיפותלמוס- היפופיזה (בלוטת יותרת המוח). ב PCOS השחלות הן המייצרות העיקריות של הורמונים זכריים וייתכן שהבעיה היא באנזים Cytochrome p-450c17 האחראי להפוך את ההורמונים הזכריים להורמון הנשי אסטרוגן.
- עודף ההורמונים הזכריים קשור ברמות הורמון ה - LH המופרש מבלוטת יותרת המוח. נמצא שרמות טסטוסטרון חופשי (הורמון זכרי) מופיעות ביחס ישר לרמות ה- LH. בנשים עם PCOS רמות ה- LH גבוהות מהנורמה במשך כל החודש (אך ללא הפיק הקיים בזמן ביוץ בפעילות סדירה) מה שגורם לייצור טסטוסטרון ואנדרוסטנדיון ברמה עודפת אשר כנראה לא הופכים לאסטרוגן ועקב כך מופיעים תסמינים זכריים.
- הוכח באופן חד- משמעי שפגם מסוים בתאי הזקיק הנקראים בחלקם (תאי התקה) הוא הגורם העיקרי לייצור עודף של הורמונים זכריים, שכן בנשים עם PCOS התאים יותר רגישים לגירוי LH בהשוואה לנשים בריאות . הפגם הספציפי בתאי התקה אינו ברור עדיין.
- השילוב של רמות LH גבוהות ועודף הורמונים זכריים, גורמים ליצירת זקיקים רבים (בגודל של 5-7 מ"מ) אך אף זקיק לא ממשיך להתפתח (16 מ"מ ומעלה) ולהבשיל לכדי ביוץ. הזקיקים הרבים, ש"מסתדרים" בגבולות המרוחקים של השחלה ויוצרים את מראה "מחרוזת הפנינים", גורמים למעשה להתרחבות השחלה ולהגדלתה פי 1.5-3 מגודלה הנורמאלי.
- ישנה השערה נוספת הטוענת שרמות ה- LH הגבוהות והיחס הלא מאוזן של FSH:LH הם עקב פעילות לא תקינה של בלוטת יותרת המוח. רמות ה FSH לא מצליחות להעלות במקביל לרמות ה- LH עקב רמות נמוכות של אסטרוגן כאמור עקב יחס לא תקין של LH:FSH
- בנוסף אחד הממצאים החשובים שנמצאו הינו שאצל נשים בעלות משקל עודף, ישנו ייצור עודף של אסטרוגן (משום שאסטרוגן נוצר גם ברקמות שומן וגם מכולסטרול). עודף האסטרוגן גורם לרמות גבוהות של LH במשך כל החודש ולחוסר איזון הורמונאלי בהתאם.
- עודף משקל, תנגודת לאינסולין וכולסטרול גבוה גורמים לריבוי טסטוסטרון חופשי (הורמון זכרי) וייצור עודף של הורמונים זכריים נוספים על-ידי השחלה. אלו רק כמה מן ההשערות והסיבות לעודף הורמונים זכריים וחוסר איזון הורמונאלי בנשים הסובלות משחלות פוליציסטיות.
